Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

2. Az egyik vezető mozgásszervi probléma, ami miatt a betegek gyógytornászhoz fordulnak? - #PTudtad?

2017. 06. 09. 12:49:00
2. Az egyik vezető mozgásszervi probléma, ami miatt a betegek gyógytornászhoz fordulnak? - #PTudtad? Legújabb posztbejegyzésünk az egyik vezető mozgásszervi diagnózissal / problémával foglalkozik, ami miatt a betegek / páciensek legtöbbje hozzánk, gyógytornászokhoz fordul… Olvasd el posztunkat!

...ha valaki még nem találta ki, következő témánk a LBP (low back pain) Érdekességek és hasznos információk, érdemes tovább olvasni ⬇️

Mi is az a LBP?
• Derékfájdalomnak nevezünk minden olyan problémát, ami az alsó bordaív és az alsó gluteális rész között jelentkezik, legyen itt szó fájdalomról, illetve diszkomfortérzésről egyaránt. (1)
• USA-ban a felső légúti hurut után a második helyen áll, ami miatt a betegek orvoshoz fordulnak. (2)
• Európában és Észak- Amerikában becslések alapján 49-70%-os a populációban való megjelenése, az egész életen át jelenlévő LBP pedig 11-84%-os. (1)
• Az LBP évente több milliárd dolláros / eurós kiesést jelent világszerte, 2005-ben az USA-ban 85,8 milliárd dollárt költöttek a nyaki és háti panaszokra, 1997-ben ez az összeg „csak” 52,1 milliárd volt a JAMA ( Journal of the American Medical Association) szerint. (1)
• Ma érvényes gold standard osztályozások alapján specifikus (kb. az esetek 15%-a, melynél patoanatómiai spinalis abnormalitás figyelhető meg), illetve nem specifikus (kb. 85%, ahova leginkább a gerincet érintő degeneratív elváltozásokat soroljuk) derékfájdalomról beszélhetünk. (1)
⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️

 

LBP kezelése
• Az APTA által 2012-ben megjelent, de napjainkban is érvénybe lévő ajánlása szerint a mechanikus eredetű derékfájdalomra a manuális terápia, az irányspecifikus és centralizációs gyakorlat (McKenzie), a stabilizációs tréning, az izomerősítés, az állóképességnövelés, a progresszív állóképességfejlesztés, és a betegoktatás magas evidenciájú és erős ajánlás szintű kezelési módszer egyaránt. (1)
• Andrusaitis és mtsai. középkorú nőket vizsgáltak LBP problémával, és a kutatásuk eredményeként fényderült arra, hogy az erősítő gyakorlatok kisebb mértékű javulást mutatnak, mint a stabilizáló gyakorlatok a funkcionális vizsgálatok, a VAS és az ODI értékek alapján. (3)
• Saliba és mtsai. vizsgálata során megállapították, hogy a felfüggesztésben végzett bridging pozíció során végzett kombinált dinamikus gyakorlatok szignifikánsan jobban aktivizálják a m. transversus abdominist, mint a talajon végezve. (4.) -http://www.thera-team.hu/termekek.php?category=felfuggesztesestrener
• Page mérései során azt bizonyította be, hogy az instabil felszínen (pl. dynair - http://www.thera-team.hu/termekek.php?category=dinamikusuloparna) végzett lumbalis stabilizációs gyakorlatok során az izmok mélyebb rétegei is bekapcsolódnak – EMG vizsgálatok alapján- és sokkal fokozottabb ágyéki gerinc ROM jöhet létre bizonyos gyakorlatok során, mint az eszköz nélkül. OSullivan és kollégái a fizioball (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_gimnasztikai_es_hasadasmentes_fitness_labdak/theraband_gimnasztikai_labdak) kapcsán hasonló eredménnyel zárták kutatásukat. (5.)
• Bishop és mtsai. kutatásukban bemutatják, hogy a m. gluteus maximuson és a paravertebralis izomzaton Cramer Sport Motion Tape-pel (http://www.thera-team.hu/termekek.php?category=cramersporttape) alkalmazott kezelést követően szignifikáns funkciójavulást lehet elérni derékfájásos betegeknél a Standing Hip Abduction tesztnél illetve a RICE skálán egyaránt (6.) 
• A TheraBand Kinesiology Tape (https://www.theraband.hu/theraband_kineziologiai_tape) felhelyezését követően pedig csökken a m. gluteus maximus aktivitása, mely pozitívan hat a LBP-re. A ragasztást követően további szignifikáns eredményeket láthatunk a Forward Bend, a Clams with resistance teszt során, viszont ez esetben a Standing Hip Abduction teszt nem mutatott szignifikáns eredményt a kezelést megelőző helyzethez képest. (7)
• Bae és mtsai. kutatása alapján megállapíthatjuk, hogy a Kinesio Tape megfelelő felhelyezése pozitív hatással van az ODI eredményekre és a VAS értékek szignifikáns változása is megfigyelhető a ragasztást követően, mivel a tape pozitív hatással van a keringésre, a nyirokrendszerre és stimulálja az idegrendszert is (8)

Ha hasznosnak találtad posztunkat lájkold és kérünk szépen oszd meg kollégáiddal, gyógytornász ismerőseiddel  :)
Jövő héten folytatjuk ‼️

blog comments powered by Disqus