Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

Hogyan készül a gumi? Fából gumiszalagot?

Hogyan készül a gumi? Fából gumiszalagot? A THERABAND gumiszalag több, mint 30 éves múltra tekint vissza, ám azt még nem tudjuk, hogy hogyan is készül a gumi, amiből aztán az eredeti THERABAND gumiszalagokat állítják elő.
A gumiszalag is fából készül. Egészen pontosan a kaucsukfa nedvéből előállított gumiból. 

A kaucsukfa vagy más néven a gumifa az Amasonas térségében őshonos növény és akár 30 méter magasra is megnőhet. Kérge szürkés színű, sima felszínű. A növény bőségesen tartalmaz tejnedvet, a fából nyert fehéres, nyúlós anyagot, hívják kaucsuktejnek, mely latextartalmú. Ezt a latextartalmú tejnedvet a fakéreg átlós bevágásával nyerik ki a fából és a gumifák törzsére erősített tálkába gyűjtik. A nyersgumi kémiai utókezelés nélkül, melegben ragacsos, nyúlós, folyós anyag, hideg állapotban viszont törékeny. A vulkanizálás feltalálása óta – A vulkanizálás, mint fizikai kémiai folyamat azt a folyamatot jelenti, amelynek során elsősorban kén hozzáadásával hő hatására a kaucsuk láncmolekulái között keresztkötések jönnek létre, ettől válik rugalmassá a gumit.

A gumigyártás folyamata az alapanyagok összeállításával kezdődik, ami tartalmaz kaucsukot, a vulkanizálás hatóanyagait, öregedésgátlókat, töltőanyagokat, lágyítókat és egyéb szereket. Ebből lesz a gumikeverék. Ezt követően történik a vulkanizálás, amelynek hatására létrejön a gumi.

Minden gumit és gumiszalagot is több minőségi vizsgálatnak vetnek alá, az egyik ilyen a szakítószilárdság vizsgálata. 
A nyers keverékmintából a vizsgálati módszerben előírt módon kis vulkanizált lemezt készítenek, abból adott méretű és alakú próbatestet kivágnak. A próbatesteken szakítószilárdsági vizsgálatot végeznek, melyből megállapítható a szakítószilárdság nyúlás görbe.

A gumi rugalmas anyag. A legtöbb anyaghoz képest már kis erővel kifejtésére is képes alakváltozásra, azonban az erőhatás megszűnte után ismét felveszi eredeti alakját. A Maradó alakváltozás vizsgálata során a gumi anyagszerkezetének ilyen jellegű tulajdonságait vizsgálják. Az igénybevétel lehet nyúlás, összenyomás és nyírás is. A gumi anyagának köszönhetően ismétlődő igénybevétel esetén is megőrzi rugalmasságát, ezért is alkalmas a gumiszalag izomerősítéshez, ugyanis folyamatos napi használat mellett is megőrzi eredeti alakját.

A TheraBand gumiszalagok és gumikötelek természetes kaucsukfából előállított latexből készült termékek. A latexmentes TheraBand gumiszalag szintetikus gumiból készül.

A TheraBand gumiszalagokat gyártó Hygenic Corporation (Akron, Ohio, USA) nagy tapasztalattal rendelkezik a természetes és szintetikus gumigyártásban, az első termékek 1930-ban készültek. A TheraBand gumiszalagokat és gumiköteleket 1978 óta gyártja a Hygenic Corporation. A közel 40 éves tapasztalat és magas minőségbiztosítási rendszer (ISO 9001:2008) garantálja, hogy a TheraBand gumiszalagok és gumikötelek a prémium kategóriát képviselik.

blog comments powered by Disqus
Loading...