Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

7. Hydrotherapia - #PTudtad?

2017. 07. 14. 11:30:00
7. Hydrotherapia - #PTudtad? Itt a nyár, itt a meleg, és mindenki a vízpartra igyekszik, mi gyógytornászok is oda vágyunk mihamarabb. Így mostani témának az aquaterápiát választottuk, melyben összefoglaljuk az alap tudnivalókat, és hozunk egy két érdekességet számotokra.

Általános:
• Hidroterápia a vízzel történő kezelést jelent, melynek során a víz fizikai tulajdonságai kerülnek felhasználásra hőhatás, hidrosztatikai nyomás, felhajtó, víz ellenállása.

• Aquaspecifikus mozgásformák:
o Halliwick-módszer 
o Bad Ragaz-i gyűrűtechnika  PNF diagonálok alapján 
o Relaxációs technikák vízben Watsu, Ai-Chi
o Aquatic stretching
o Aquajoga
o Aquafittness – sekély- és mélyvízi
o Egyéni és csoportos vízitorna preventív vagy rehabilitációs
o ….stb. (1,2)

⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️

Kutatások, érdekességek:

• Az immerzió mértéke százalékosan csökkenti a test súlyát. Kutatások alapján láthatjuk, hogy a C7 magasságáig érő– 10%, proc. xyphoideusig – 33%, míg a SIAS magasságáig levő víz – 50% tehermentesítést jelent a vízben lévő test számára. (1,2)

• Mooventhan és kollégái kutatásuk alapján arra a megállapításra jutottak, hogy egy órán át való tartózkodás a 32°C-os C7-ig érő vízben 15%-kal csökkenti a HR-t, a szisztolés értéket 11%-kal, és a diasztolést 12%-kal. (3)

• Annak érdekében, hogy a gyakorlatokat könnyítsük, illetve nehezítsük különböző eszközöket adhatunk betegeink számára, vízisúlyzót, nudlit, deszkát, Aquafins-t. (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_vizi_eszkozok) Alkalmazásukhoz az Aqua Fun című könyvet javasoljuk. (http://www.thera-team.hu/termek.php?product=70006_aquafunfunktioncnemetnyelvukonyv)(1)

• Busch és mtsai. vizsgálatukban megállapították, hogy a fibromialgás betegeknél szignifikánsan jobb eredményt lehet elérni aquaterápiával, mint a szárazföldivel. Számukra kifejezetten a mélyvízi aquafittnesst (VÍZI ÖV: https://www.theraband.hu/index.php?route=filter&filter=category|91/kategoria|2) és az Ai Chit javasolják Assis és kollégái. (3)

• Suomi és mtsai. kutatásukban bebizonyították, hogy az aquaterápia 18-30%-kal javítja a testtömegközéppont-kilengését 6 hetes terápiát követően. (3)

• Számos kutatás bizonyítja, hogy a vízi közeg ideális az osteoporosisos betegek egyensúlyfejlesztésére, izomerősítésére, hiszen sokkal kisebb a sérülés veszély a vízben, mint a szárazföldön. (3)

• Chase és kollégái egy összetett vizsgálatban azt igazolták, hogy azok az emberek, akik úsznak inkább futás és gyaloglás helyett, fele akkora a halálozási kockázata. (3)

• Chevutschi és mtsai. összehasonlításukban bebizonyították, hogy sokkal nagyobb izomaktívitás figyelhető meg a m. erectorspinae és m. rectus femoris területén, ha beteg köldökig érő vízben sétál szárazföld helyett. (3)

• Mourot és kollégái kutatásukban azt találták, hogy a rövid ideig tartó vízbemerülés és a vízi mozgások pozitív hatással vannak a koronária betegségekben és egyéb krónikus szívbetegségekben szenvedőkre. (4)

Jövő héten folytatjuk ‼️
Ha tetszik a téma lájkold és oszd meg a posztot kollégáiddal, és gyógytornász ismerőseiddel ‼️

Szakirodalom:
1. Kisner et al, Therapeutic excercise, 2007
2. Becker et al, Aquatic therapy, 2009
3. Mooventhan et al, Scientific Evidence-Based Effects of Hyrotherapy on Various System of the Body, 2014
4. Bender Tamás, Fizioterápia, balneoterápia – bizonyítékok, 2015

Tartalomhoz tartozó címkék: PTudtad Hydrotherápia
Loading...