Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

6. Teniszkönyök/ Lateralis epicondylopathia - #PTudtad?

2017. 07. 14. 11:26:00
6. Teniszkönyök/ Lateralis epicondylopathia - #PTudtad? Teniszkönyök/ Lateralis epicondylopathia - A betegek mintegy 5%-ának okozza valósan a tenisz a panaszát. Olvasd el mi állhat a probléma hátterében és milyen terápia javasolt!
Íme legújabb szakmai cikkünk érdekes kutatásokkal, terápiás megoldásokkal!

Általános
Egy a gyógytornászok körében is elég gyakori megbetegedésről szól a mostani posztunk, melynek prevalenciája a normál populációban 1-2% közé tehető. (1)
● A betegek mintegy 5%-ának okozza valósan a tenisz a panaszát.

● A teniszkönyök patoanatómiailag egy túl használódási szindróma, ami során microtraumák jönnek létre, melyek degeneratív folyamatot hoznak létre. (1)
Ezért is helytelen az epicondilitis megnevezés, amely a gyulladásos kórlefolyást jelenti számunkra.

● Az alkari extenzorok közül leginkább a ECRB (m. extensor carpi radialis brevis), de az esetek 30%-ában az EDC (m. extensor digitorum communis) is érintett lehet.(1)

● Négy stádiumot határozunk meg a betegség lefolyásában(1):
1. Korai gyulladási reakció
2. Angiofibrobalsztikus degeneráció
3. Strukturális elváltozás
4. Fibrosis vagy Calcificatio

● A betegvizsgálat során fontos a differenciálása a különböző nyaki, és háti gerinc panaszok okozta tünetektől, tumoroktól, könyök posterolateralis instabilitásától, idegi kompressziótól, stb. (1)

● Speciálisan a teniszkönyök vizsgálatára lett kialakítva a Maudsley’s, Cozen’s, Mill’s teszt illetve a statikus maximális szorító erő mérésének vizsgálata. A szakirodalom szerint ezek közül a Cozen’s teszt szenzitivitása a legnagyobb, (91%), míg a legalacsonyabb a Maudsley’s teszté (66%). (2) (3)
● Dorf és mtsai. kutatásuk során összehasonlítást végeztek, miszerint, az érintett oldali kéz szorítóereje 50%-kal csökken az egészséges oldalihoz képest, ez jelentős funkcióromlást mutat az ADL kapcsán. (1)
⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️
TERÁPIA:
● Croisier és mtsai. kutatásukban bebizonyították, hogy a progresszív excentrikus gyakorlatok végzése szignifikánsan nagyobb javulást eredményez, mint az erősítést nem végző kontroll csoporttal szemben. (1)

● Tyler és mtsai. ennek kapcsán fejlesztették ki a Flexbart (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_kezerosito_eszkozok/theraband_hajlekony_gumiradak), és az ezzel végzett “Tyler twist”-et a teniszkönyök kezelésére.(4) (VIDEÓ a poszt alatt!)

● Bisset és mtsai. vizsgálatuk kapcsán megállapították, ezzel alátámasztva az evidenciákat, hogy a könyökön végzett lokális illetve a nyaki manipulációs technikák pozitív hatással vannak az epicondylopathiara.(1)

● Vincenzo és mtsai. a kineziotape hatását elemezték teniszkönyök esetén, és szignifikáns javulást vettek észre a kontroll csoporthoz képest. (1) (TheraBand kineziotape: https://www.theraband.hu/theraband_kineziologiai_tape)

● Jensen és mtsai. jelentős javulást találtak, amikor összehasonlították a boltban vásárolható ortéziseket és a corticosteroid injekciók hatását hat hetes periódusban.

● Bisset és mtsai. kutatásuk során bizonyítékot találtak arra, hogy az akupunktúra 2-8 hétig javulást hoz.

● Smidt és mtsai. több mint hat hónapon keresztül végzett vizsgálatuk során hat hetes kombinált masszázs, UH és torna program együttes alkalmazásának hatékonyságát bizonyították a csak corticosteroid injekcióban részesülő csoporttal szemben.

● Bisset és mtsai. megállapították, hogy a corticosteroid injekció szignifikáns javulást okoz 6 hétig, viszont 52 hét elteltével nem mutat nagyobb javulást mint a fizioterápia.

● A szakirodalom az Autologous Whole Blood terápiának, a proloterápiának és a Platelet-rich Plasma (PRP) másnéven “vámpír terápiának” egyaránt pozitív hatásáról számol be.

● Az általunk feldolgozott szakirodalom szerint, nem található evidencia a lézer- illetve a lökéshullámterápia pozitív hatásáról.

● A konzervatív terápia az estek 90%-ban javulást hoz, amennyiben ez nem lenne hatásos csak az esetben javallt a műtéti terápia.

Jövő héten folytatjuk ‼️
Ha tetszik a téma lájkold és oszd meg a posztot kollégáiddal, és gyógytornász ismerőseiddel ‼️

Loading...