Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bezár
Termékek Menü

3. Stretching - #PTudtad?

2017. 06. 16. 12:53:00
3. Stretching - #PTudtad?  Legújabb posztbejegyzésünk a stretchingről tudhatsz meg mindent, 5 különleges kutatási eredmény, amit sosem gondoltál volna. Olvasd el legújabb posztbejegyzésünket!

A megfelelő izom és ízületi funkció eléréséhez fontos a megfelelő izomtónus, ennek érdekében alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat egyaránt. Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a betegvizsgálat során az izmok státuszáról, tónusáról számos teszt és vizsgálati metódus áll rendelkezésünkre (pl. Thomas- Janda teszt). Vizsgálatkor és kezeléskor fontos a funkcionális szemlélet, ilyenkor nem szelektív izmokról, hanem izomláncokról beszélünk, és azokat együttesen vizsgáljuk működés közben.

 

Általános (1)
• A stretching célja, hogy megnövelje az izom eredése és tapadása közti távolságot, ezzel fokozva a kontrakcióképességét.
• Az izom tenziójának mértéke fordítottan arányos az izomhosszal.
• A szakirodalom szerint három fajtáját különböztetjük meg a nyújtásoknak: Statikus, Dinamikus, Pre- Kontrakciós vagy Előnyújtásos.
• A dinamikus nyújtásokhoz tartozik az aktív és ballisztikus, ez utóbbi gyors, ismétlődő mozgás az end-range tartományban, de ez hosszasan nem ajánlott, hiszen túlzott nyújtást okozhat.
• A pre-kontrakciós nyújtásokhoz soroljuk a PNF (propriocepciós neuromuscularis facilitáció) (CR=contract- relax , HR=hold-relax, CRAC=contract-relax antagonist relax),a PIR (post isometric relaxation), és a PFS (post-facilitation stretch) technikát.
• PNF technikákhoz ajánlott az elasztikus szalag (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_erosito_gumiszalagok/theraband_erosito_gumiszalag_150_cm) vagy heveder alkalmazása (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_stretching_eszkozok/theraband_stretch_strap), hiszen kivitelezése során 75-100%-os izomkontrakciót kell létrehozni ellenállással szemben, 10 másodpercig megtartással, majd ellazítással.
• PIR kivitelezésekor az izomkontrakció során maximum 25% feszítést kérünk, míg a Janda által kifejlesztett PFS során maximális kontrakciót kell a betegnek létrehoznia 8-10 másodpercig a közép pályán, ezután a terapeuta egy gyors mozdulattal a véghelyzetig elviszi, ahol 15 másodpercig statikusan megtartja. Ezt követően 20 secundumos pihenés következik a nyugalmi pozícióban, majd még kétszeri ismétlés javasolt. (3)

 


 

Kutatások (1)
• Bandy WD és mtsai kutatása alapján bebizonyították, hogy a statikus nyújtás növeli az ízületi ROM mértékét, fontos, hogy a kitartásnak 15-30 másodperc hosszúságúnak kell lennie. 
• Az ACSM ajánlása szerint heti minimum 2-3 alkalommal ajánlott a statikus nyújtás, természetesen bemelegítést követően. 
• Feland és mtsai. vizsgálatai során megállapították, hogy az idősebb embereknek több időre van szükségük a nyújtás során (60 sec) , mint a fiatalabbaknak (15-30 sec). 
• A férfiaknak és a 65 év feletti embereknek a CR stretchinget, míg a nőknek és a fiataloknak a statikus nyújtásokat ajánlja inkább a szakirodalom. 
• Sportmozgások előtt, a bemelegítést követően a dinamikus nyújtás alkalmazása javasolt. 
• O’Sulllivan K és kollégái kutatásukban összefoglalták, hogy a rehabilitáció során alkalmazott hamstring stretching esetében sokkal inkább ajánlott a statikus formát választani, mint a dinamikusat. 
• Több kutatás is foglalkozik térd arthrisisos betegek kezelésével. Ezen tanulmányok szerint, a statikus nyújtás mellett főként a PNF technikák alkalmazása ajánlott.
• Ellenbecker és mtsai. vizsgálatuk során Thera-Band Stretch Strapet (https://www.theraband.hu/theraband_termekek/theraband_stretching_eszkozok/theraband_stretch_strap) alkalmaztak vállízületi berotáció nyújtására, CR technikával. Háromszori ismétlést követően 8 fokos javulást állapítottak meg. (2)

Kövessetek minket, legyetek Up to date-ek. Ha tetszik az ötlet lájkold és oszd meg a posztot kollégáiddal, és gyógytornász ismerőseiddel.
Jövő héten folytatjuk ‼️

Loading...